Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Wat te doen aan de huis- en kelderzwam?

Wat te doen aan de huis- en kelderzwam?
De huiszwam is de meest schadelijke aantaster van bruinrot. Doordat hij vocht inbrengt in houten constructies en muren van een gebouw creëert hij daar een perfecte omgeving om zich te verspreiden.

Bij de juiste omstandigheden (een vochtigheidsgraad in bijvoorbeeld het hout van minimaal 30% en een temperatuur van + 20 °C)kan dit wel 6 mm per dag zijn!

De houten constructie wordt aangetast doordat het hout nat wordt van het eigen vocht dat wordt gevormd wanneer de zwam zich voedt met de cellulose uit het hout.
De hoeveelheid cellulose in het hout neemt af waardoor het krimpt en brokkelig uiteenvalt.
Het hout verliest gewicht en wordt gevaarlijk broos door het verlies van stabiliteit. Zelfs kleine bijna onzichtbare schade kan de stabiliteit van een houtstructuur voor de helft doen afnemen.
De zwam ontrekt ook vocht uit muren en uit de grond waardoor de muren broos kunnen worden en cement dat is gebruikt voor het metselwerk kan daardoor als poeder uiteenvallen.

De huiszwam gebruikt oxalic zuur om het hout af te breken, maar om te kunnen overleven dient de zwam het zuur te neutraliseren met kalk.
Daarom komt de huiszwam altijd voor in gebouwen waar ook metselwerk aanwezig is, zodat zijn schimmeldraden zich kunnen ontwikkelen. In het eerste stadium groeit de huiszwam als wollig wit mycelium (zwamvlok), zowel aan de buitenkant als in het hout. Het mycelium verandert geleidelijk in een geel-grijze coating, met 3-4 mm lange schimmeldraden. Door middel van deze draden verspreidt het zich over grote oppervlakken, zelfs over steen waarin geen enkel voedingsmiddel voor de zwam aanwezig is.
Het bestrijden van de huiszwam is een zeer moeilijke zaak. Al het geïnfecteerde materiaal moet verwijderd worden. Al het vocht in het gebouw moet verwijderd worden en alle bouwmaterialen en de bodem dienen behandeld te worden met een (schimmel-) zwammendodend middel.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 67.692 aanvragen - Totaal 6.386 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6